Ligningsrådet har udsendt nyt cirkulære om værdiansættelse affast ejendom mellem interesseforbundne parter, herunderoverdragelse mellem hovedaktionær og selskab.
Cirkulæret finder ikke anvendelse på overdragelser mellemkredsen af gaveafgiftspligtige - det vil sige ægtefæller, forældre,børn og børnebørn med flere.
Den hidtidige praksis vedrørende 15%-reglen er ændret medvirkning for aftaler om overdragelse indgået den 1. april 2000eller senere.
Bemærk, at det hidtil ikke har været muligt at overdrage melleminteresseforbundne parter - uden for kredsen af gaveafgiftspligtige- til ejendomsvurderingen +/-15 %, hvis denne værdi afvegvæsentligt fra handelsværdien.
De nye anvisninger indebærer følgende:
Armslængde-vilkår
Ejendommen skal overdrages til en pris, der svarer til, hvad enuafhængig tredjemand ville have betalt på det tidspunkt, hvorbindende aftale er indgået.
Den offentligeejendomsvurdering
Ved ligningsmyndighedernes vurdering af, om en overdragelse ersket på armslængde-vilkår, vil den senest offentligeejendomsvurdering som udgangspunkt kunne anses for udtryk forejendommens handelsværdi.
Bemærk, at ejeren efter vurderingslovens § 4 til enhver tid kanbegære en omvurdering.
Tilfælde hvor den offentligeejendomsvurdering ikke kan finde anvendelse
Hvis den offentlige ejendomsvurdering ikke er et retvisendeudtryk for ejendommens handelsværdi på tidspunktet for aftalensindgåelse, er hverken parterne eller ligningsmyndighederne bundetaf vurderingen.
Det vil være tilfældet, hvis ejendomsvurderingen må antages atvære fejlbehæftet på tidspunktet for vurderingen, f.eks. på grundaf ombygning eller modernisering af ejendommen.
Ligningsmyndighederne kan anmode den tilsynsførende told- ogskatteregion om at udtale sig om handelsprisen på tidspunktet foraftalens indgåelse. Ligeledes kan skatteyderen henvende sig til denkommunale ligningsmyndighed om en udtalelse. Ligningsmyndighederneanmoder herefter told- og skatteregionen om en udtalelse omhandelsprisen på tidspunktet for aftalens indgåelse.
Ifølge Told- og Skattestyrelsen kan skatteyderen også anvendedenne mulighed, og skatteyderen har en ret til at få en udtalelsefør aftalens indgåelse.
Skatteyderen kan også anmode om en bindende forhåndsbesked efterde sædvanlige regler, men idet der i forvejen er mulighed for at fåenten en § 4 vurdering eller en udtalelse, vil der formentlig kunsjældent være behov for en bindende forhåndsbesked.
Kilde: TS-cirkulære 2000-05