Folketinget vedtog den 2. maj 2002 en ny lov, der ophæverefterbeskatningen af højtlønnede udlændinge omfattet af KSL § 48E.
Efter bestemmelsen kan en skatteyder, der ikke har væretskattepligtig til Danmark inden for 36 måneder, i de første 36måneder af sit ansættelsesforhold i visse tilfælde nøjes med atbetale 25% i skat med tillæg af AM-bidrag.
Hvis skattepligten til Danmark ikke bringes til ophør senest 48måneder efter udløbet af den 36-måneders periode, hvor der er sketbeskatning efter KSL § 48 E, vil der efter de hidtil gældenderegler ske en efterbeskatning, således at hele vederlaget bliverbeskattet efter sædvanlige regler med indtil 59% med tillæg afAM-bidrag.
Hvis skatteyder er forsker, sker der ikke efterbeskatning.
Ophævelse af efterbeskatningen
Kravet om efterbeskatning frafaldes som hovedregel efter den nyelov.
Dog vil der fortsat ske efterbeskatning, hvis skatteyder indenfor fem år forud for ansættelsen efter KSL § 48 E har væretskattepligtig til Danmark.
Eksempel
Skatteyder, der er dansk statsborger, har boet i Tyskland siden1. januar 2000.
Skatteyder får tilbudt arbejde i Danmark den 1. januar 2003. Hanhar været bosat i udlandet i 36 måneder. De øvrige betingelser iKSL § 48 E forudsættes at være opfyldt. Skatteyder skal nu kunbetale 25% i skat med tillæg af AM-bidrag efter KSL § 48 E.
Hvis skatteyder bliver boende i Danmark i mere end 48 månederefter udløbet af ansættelsesforholdet, hvor han betalte skat efterKSL § 48 E, skal der fortsat ske efterbeskatning efter de nyeregler, idet han ikke havde været bosiddende i udlandet i fem årforud for ansættelsen.
Hvis skatteyder i stedet havde boet i Tyskland siden 31.december 1997, vil der ikke ske efterbeskatning, idet skatteyderikke har været skattepligtig til Danmark inden for en periode påfem år forud for ansættelsen.
Ikrafttræden
Loven har virkning fra indkomståret 2002 og senereindkomstår.